Geschiedenis

Voordat ik in de uitvaartbranche terecht kwam werkte ik in de ambulancewereld. In 1990 kwam ik in contact met de wereld van de uitvaarten welke mijn aandacht kreeg nadat ik werd uitgenodigd bij het grootste familiebedrijf in uitvaartverzorging te Rotterdam om mijn verzorgende kwaliteiten ook in de uitvaarten te gaan ontplooien. Dit was voor mij dan ook een hele nieuwe uitdaging om mensen op een andere manier te helpen en families de mogelijkheid te bieden om op een respectvolle wijze afscheid van hun dierbare te kunnen nemen. Zoals gezegd heb ik in 1990 de overstap gemaakt en ben begonnen als verzorger van overledenen wat inhield het overbrengen van een overledene naar een uitvaartcentrum of een verzorging van een thuisopbaring, inclusief het verzorgen, wassen en kleden van de overledene, het inkisten en opmaken.

Op de dag van de uitvaart de rouwauto of volgauto rijden en op de begraafplaats de overledene naar zijn of haar laatste rustplaats dragen. Maar ik wilde meer betekenen voor de nabestaanden en heb dan ook in 1991 mijn vakdiploma uitvaartverzorger behaald en kreeg binnen de organisatie de mogelijkheid om me als uitvaartverzorger verder te ontwikkelen. In de jaren die daarop volgde heb ik geleerd om uitvaarten binnen verschillende culturen te begeleiden waardoor mijn ervaring groot is te noemen.

In een grote stad als Rotterdam leven mensen afkomstig uit vele verschillende landen, welke na het overlijden graag terug naar hun geboorteland willen om daar begraven te worden, dit is een andere specialisme van het uitvaart vak, daar er hele andere wetten gelden omtrent documenten die door ambassades of consulaten gecontroleerd of afgegeven worden. In de jaren die ik nu werkzaam ben in de uitvaartbranche heb ik veel families begeleid waarvan de overledene naar het buitenland overgebracht moest worden en dat betreft landen verspreid over de hele wereld.

In 1996 werd ik hoofd uitvaartverzorging en kreeg de leiding over de groep van uitvaartverzorgers wat inhield het eerste contact met de nabestaande en een uitvaartverzorger aan de nabestaanden koppelen. Op de achtergrond de uitvaartverzorger begeleiden en ondersteunen om de uitvaart geheel volgens de wens van de nabestaanden te laten verlopen.

In 2001 doorgegroeid als manager uitvaartverzorging en daarmee de verantwoording gekregen voor de dagelijkse leiding van alles wat met een uitvaart te maken heeft. In 2014 maakte de moederorganisatie de keuze om alle dochterbedrijven te gaan reorganiseren met als gevolg dat er landelijk een andere structuur diende te komen waarbij er niet meer werd gekeken naar de lokale behoeftes en gewenste gebruiken, maar naar het voeren van één landelijk beleid welke vanuit het hoofdkantoor word aangestuurd, met als gevolg het vervallen van een aantal functies. Mijn functie werd anders ingericht en heb ik de keuze gemaakt om als zelfstandige uitvaartondernemer verder te gaan om families te kunnen begeleiden op de manier die mij het beste past en dat is persoonlijke begeleiding met gevoel, warmte, respect, betrokken en integer.